podgrzewacze do parówek w wyposażeniu sklepu spożywczegoNa jakie urządzenia dla gastronomii zwrócić uwagę? Dla Klientów odwiedzających stoiska gastronomiczne liczy się przede wszystkim szybkość obsługi. Musimy więc wybrać sprzęt kuchenny, dzięki któremu błyskawicznie podgrzejemy przekąski! Grille kontaktowe i rollery do parówek to urządzenia do szybkiego przygotowywania ciepłych dań.

Grille kontaktowe – co warto wiedzieć o opiekaczach

Urządzenia do grillowania przyspieszają przygotowanie ciepłych przekąsek. Takich jak panini, wrapy czy kanapki. W opiekaczu możemy podgrzewać też warzywa, sery, mięsa i ryby.

Urządzenia dla gastronomii takie jak grille znajdują zastosowanie w wyposażeniu:
– stołówek,
– food trucków,
– kawiarni i barów,
– stacji benzynowych,
– stoisk gastronomicznych w supermarketach.

Przy wyborze grillów dla gastronomii warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Im wyższa moc grilla, tym szybsze jest nagrzewanie i przygotowanie jedzenia. Warto zwrócić uwagę na urządzenia o mocy powyżej 1500 W. Wśród grillów kontaktowych dostępne są modele o mocy nawet 3600 W.

Każda potrawa wymaga odpowiedniej obróbki w określonej temperaturze. Dlatego grille mają możliwość regulacji temperatury za pomocą termostatu. Zakres ustawienia temperatury może różnić się w zależności od modelu. Może to być na przykład od 50 do 300 stopni Celsjusza. Wskaźniki kontrolne sygnalizują nagrzewanie płyt i osiągnięcie ustawionej temperatury. W przypadku grillów dwukontaktowych możliwa jest niezależna regulacja temperatury dla każdej płyty.

Kolejnym parametrem jest powierzchnia grillowa. Obok urządzeń z jedną płytą dostępne są też grille podwójne. Pozwalają one przygotować jednocześnie dwa dania. Zobacz: https://wyposazamysklepy.pl/grill-kontaktowy-podwojny-ryflowany-263709

kącik gastronomiczny z przekąskami na stacji benzynowejPłyty grzewcze mają ryflowaną powierzchnię, która zapewnia równomierne opiekanie potraw oraz charakterystyczne wzory grillowania. Ta struktura pomaga też w skutecznym odprowadzaniu tłuszczu. Dodatkowo ryflowana powierzchnia ułatwia czyszczenie, ponieważ resztki jedzenia nie przywierają tak łatwo do płyt.

Warto zwrócić uwagę na grille żeliwne emaliowane. Żeliwna powłoka zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i opiekanie potraw. Jest przy tym odporna na wysokie temperatury. Dzięki emaliowanej powierzchni jedzenie nie przywiera do płyt, przez ich czyszczenie jest znacznie łatwiejsze.

Regularne dbanie o stan urządzenia przedłuża jego żywotność. Przed czyszczenie pamiętajmy o odłączeniu urządzenia od zasilania oraz odczekaniu aż urządzenie ostygnie. Resztki jedzenia najlepiej czyścić szczotką z włosiem, która nie rysuje powierzchni płyt. Grille są często wyposażone w wysuwane tacki na tłuszcz, który ocieka podczas podgrzewania dań.

Roller do parówek i kiełbasek – na co zwrócić uwagę

roller do parówek i grill kontaktowy do gastronomiiPodgrzewacze do parówek (rollery) są elementem wyposażenia stoisk gastronomicznych i budek z hot dogami. Umożliwiają one równomierne podgrzewanie parówek. Dzięki temu kiełbaski mają idealną temperaturę i są gotowe do serwowania.

Przy wyborze maszyny warto sprawdzić zakres regulacji temperatury. Zwykle termostat w podgrzewaczach do parówek pozwala na regulację temperatury do 150 stopni Celsjusza.

Im większa moc urządzenia, tym szybciej będzie się nagrzewać. Profesjonalne urządzenia do parówek charakteryzują się mocą w granicach 1000 W. Zapewnia to efektywne i szybkie podgrzewanie, idealne do intensywnego użytku w gastronomii. Rollery (podobnie jak grille) wyposażone są w lampki kontrolne, które informują nas o nagrzaniu urządzenia.

Jednym z ważniejszych parametrów jest też ilość rolek. W zależności od przewidywanej ilości zamówień należy wybrać maszynę, która pomieści wystarczającą ilość parówek. Na rynku dostępne są na przykład rollery z 11 rolkami. Sprawdź: https://wyposazamysklepy.pl/podgrzewacz-do-parowek-hendi

Warto jednocześnie zwrócić uwagę na długość pojedynczej rolki. Przykładowo, jeśli długość rolki wynosi 53 cm, to pomieścimy na niej dwie parówki i jedną frankfurterkę średniej wielkości.

Regulacja temperatury to kolejna ważna opcja, która pozwala na dostosowanie warunków do różnych potrzeb. Dzięki możliwości precyzyjnego ustawienia temperatury otrzymamy parówki o idealnej temperaturze. Łatwość czyszczenia jest równie ważna, zwłaszcza w intensywnie użytkowanych urządzeniach. Warto więc, by roller posiadał wyjmowaną tackę ociekową na tłuszcz i resztki jedzenia.

Podsumowanie

Profesjonalne wyposażenie gastronomiczne to fundament działania stoisk gastronomicznych. Wybierając odpowiednie urządzenia, inwestujesz w jakość obsługi i satysfakcję klientów. Zainwestuj w wysokiej jakości sprzęt, aby zapewnić profesjonalne przygotowanie przekąsek. Przełoży się to na lepszą obsługę i zadowolenie Klientów. Sprawdź urządzenia gastronomiczne tutaj: https://wyposazamysklepy.pl/urzadzenia-do-gastronomii

Warto przeczytać:

https://wyposazenie-dla-sklepow.pl/regaly/regaly-chromowane-w-gastronomii/

https://wyposazeniedlasklepow.pl/asortyment-dodatkowy/materialy-pos-do-gastronomii/