Na jakie urządzenia dla gastronomii zwrócić uwagę? Dla Klientów odwiedzających stoiska gastronomiczne liczy się przede wszystkim szybkość obsługi. Musimy więc wybrać sprzęt kuchenny, dzięki któremu błyskawicznie podgrzejemy przekąski! Grille kontaktowe i rollery do parówek to urządzenia do szybkiego przygotowywania ciepłych dań.
Grille kontaktowe – co warto wiedzieć o opiekaczach
Urządzenia do grillowania przyspieszają przygotowanie ciepłych przekąsek. Takich jak panini, wrapy czy kanapki. W opiekaczu możemy podgrzewać też warzywa, sery, mięsa i ryby.
Urządzenia dla gastronomii takie jak grille znajdują zastosowanie w wyposażeniu:
– stołówek,
– food trucków,
– kawiarni i barów,
– stacji benzynowych,
– stoisk gastronomicznych w supermarketach.
Przy wyborze grillów dla gastronomii warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Im wyższa moc grilla, tym szybsze jest nagrzewanie i przygotowanie jedzenia. Warto zwrócić uwagę na urządzenia o mocy powyżej 1500 W. Wśród grillów kontaktowych dostępne są modele o mocy nawet 3600 W.
Każda potrawa wymaga odpowiedniej obróbki w określonej temperaturze. Dlatego grille mają możliwość regulacji temperatury za pomocą termostatu. Zakres ustawienia temperatury może różnić się w zależności od modelu. Może to być na przykład od 50 do 300 stopni Celsjusza. Wskaźniki kontrolne sygnalizują nagrzewanie płyt i osiągnięcie ustawionej temperatury. W przypadku grillów dwukontaktowych możliwa jest niezależna regulacja temperatury dla każdej płyty.
Kolejnym parametrem jest powierzchnia grillowa. Obok urządzeń z jedną płytą dostępne są też grille podwójne. Pozwalają one przygotować jednocześnie dwa dania. Zobacz: https://wyposazamysklepy.pl/grill-kontaktowy-podwojny-ryflowany-263709
Płyty grzewcze mają ryflowaną powierzchnię, która zapewnia równomierne opiekanie potraw oraz charakterystyczne wzory grillowania. Ta struktura pomaga też w skutecznym odprowadzaniu tłuszczu. Dodatkowo ryflowana powierzchnia ułatwia czyszczenie, ponieważ resztki jedzenia nie przywierają tak łatwo do płyt.
Warto zwrócić uwagę na grille żeliwne emaliowane. Żeliwna powłoka zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i opiekanie potraw. Jest przy tym odporna na wysokie temperatury. Dzięki emaliowanej powierzchni jedzenie nie przywiera do płyt, przez ich czyszczenie jest znacznie łatwiejsze.
Regularne dbanie o stan urządzenia przedłuża jego żywotność. Przed czyszczenie pamiętajmy o odłączeniu urządzenia od zasilania oraz odczekaniu aż urządzenie ostygnie. Resztki jedzenia najlepiej czyścić szczotką z włosiem, która nie rysuje powierzchni płyt. Grille są często wyposażone w wysuwane tacki na tłuszcz, który ocieka podczas podgrzewania dań.
Roller do parówek i kiełbasek – na co zwrócić uwagę
Podgrzewacze do parówek (rollery) są elementem wyposażenia stoisk gastronomicznych i budek z hot dogami. Umożliwiają one równomierne podgrzewanie parówek. Dzięki temu kiełbaski mają idealną temperaturę i są gotowe do serwowania.
Przy wyborze maszyny warto sprawdzić zakres regulacji temperatury. Zwykle termostat w podgrzewaczach do parówek pozwala na regulację temperatury do 150 stopni Celsjusza.
Im większa moc urządzenia, tym szybciej będzie się nagrzewać. Profesjonalne urządzenia do parówek charakteryzują się mocą w granicach 1000 W. Zapewnia to efektywne i szybkie podgrzewanie, idealne do intensywnego użytku w gastronomii. Rollery (podobnie jak grille) wyposażone są w lampki kontrolne, które informują nas o nagrzaniu urządzenia.
Jednym z ważniejszych parametrów jest też ilość rolek. W zależności od przewidywanej ilości zamówień należy wybrać maszynę, która pomieści wystarczającą ilość parówek. Na rynku dostępne są na przykład rollery z 11 rolkami. Sprawdź: https://wyposazamysklepy.pl/podgrzewacz-do-parowek-hendi
Warto jednocześnie zwrócić uwagę na długość pojedynczej rolki. Przykładowo, jeśli długość rolki wynosi 53 cm, to pomieścimy na niej dwie parówki i jedną frankfurterkę średniej wielkości.
Regulacja temperatury to kolejna ważna opcja, która pozwala na dostosowanie warunków do różnych potrzeb. Dzięki możliwości precyzyjnego ustawienia temperatury otrzymamy parówki o idealnej temperaturze. Łatwość czyszczenia jest równie ważna, zwłaszcza w intensywnie użytkowanych urządzeniach. Warto więc, by roller posiadał wyjmowaną tackę ociekową na tłuszcz i resztki jedzenia.
Podsumowanie
Profesjonalne wyposażenie gastronomiczne to fundament działania stoisk gastronomicznych. Wybierając odpowiednie urządzenia, inwestujesz w jakość obsługi i satysfakcję klientów. Zainwestuj w wysokiej jakości sprzęt, aby zapewnić profesjonalne przygotowanie przekąsek. Przełoży się to na lepszą obsługę i zadowolenie Klientów. Sprawdź urządzenia gastronomiczne tutaj: https://wyposazamysklepy.pl/urzadzenia-do-gastronomii
Warto przeczytać:
https://wyposazenie-dla-sklepow.pl/regaly/regaly-chromowane-w-gastronomii/
https://wyposazeniedlasklepow.pl/asortyment-dodatkowy/materialy-pos-do-gastronomii/